II Svetsko prvenstvo Pirotska peglana kobasica, sa sloganom „Pirot de Janiero“, održano je 21.01. 2012. u restoranu “Gazela” u Pirotu, u vremenu od 13 do 18 časova.

II Svetsko prvenstvo Pirotska peglana kobasica, sa sloganom „Pirot de Janiero“, održano je 21.01. 2012. u restoranu “Gazela” u Pirotu, u vremenu od 13 do 18 časova.

Postavljeno je 50 tipskih štandova, a u takmičarkoj konkurenciji prijavljeno je 35 proizvođača pirotske peglane kobasice. Učešće su uzele sve organizacije koje su na bilo koji način našle interes u svom predstavljanju na ovoj manifestaciji: turističke organizacije Pirota i Dimitrovgrada, Mlekarska škola “dr. Obren Pejić”, vinarija „Živković“(u vlasništvu bivšeg premijera Zoran Živkovića), Staroplaninska riznica, ŠOSO “Mladost”.

Svetsko prvenstvo otvorio je Saša Mišić, autor serijala “Paklena kuhinja” na TV Prva, a na manifestaciji je nastupio i zabavljao sve prisutne, džez-etno-latino bend Jovana Maljokovića.

Sala restorana “Gazela” bila je premala za preko hiljadu posetilaca, dvadesetak raznih TV ekipa, novinara i dopisnika vodećih nacionalnih medija.

Ove godine pored domaćih, lokalnih proizvođača, svoje mesto su našli i prijatelji proizvođači suvomesnatih proizvoda iz Bugarske a bilo je gostiju iz Italije, Francuske, Grčke, Bugarske, Španije, Hrvatske…

Podršku u organizaciji ovog prvenstva dala je SO Pirot, USAID, „Tigar a.d”, predstavništvo “Yokohama”…

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije, hururg u pirotskoj bolnici dr.sci.med.Aleksandar Lilić istakao je da je Svetsko prvenstvo opravdalo svoj naziv, u drugoj godini postojanja, jer su manifestaciji prisustvovali i prijatelji proizvođaci suvomesnatih proizvoda iz Bugarske, Italije, Francuske, Grčke, Bugarske, Hrvatske… On je dodao da se već sada razmišlja da se u 2013. obezbedi veći prostor za održavanje te manifestacije.

Svoj štand vina imao je bivši premijer Srbije, sada vlasnik vinarije „Živković“, Zoran Živković. „Pirot ima nekoliko brendova a peglane kobasice su jedan od njih. Vino i peglane kobasice imaju savršen spoj“, kazao je Živković.

Predsednik stručnog žirija, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Branislav Zlatković je istakao da je konkurencija bila velika a odgovornost komisije izuzetna. Među članovima Stručne komisije bio je i predsednik kompanije “Tigar ad.”, Dragan Nikolić, koji nije krio zadovoljstvo zbog toga što su se poklopili odluka žirija i glasovi publike.

Pobednici 2012.

Novoosnovano udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice dodelilo je priznanje Apsolutni pobednik 2012. i Majstorsko pismo najboljem među takmičarima.

Kao i prošle godine i ove godine pobednik, po odluci stručnog žirija ali i žirija publike je Miljan Kostić i ekipa “Afrodizijak”. Dvostrukom laureatu Zlatnu kecelju predao je predsednik stručnog žirija, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Branislav Zlatković.

Pobednici prema odluci Stručnog žirija:

1. Miljan Kostić, ekipa “Afrodizijak”.
2. Predrag Petrović, ekipa „Gazela“,
3. Jovica Tričković, ekipa „Kasarinac“.

Prema glasovima publike pobednici su:

1. Miljan Kostić, ekipa “Afrodizijak”.
2. Milan Simjanovski, ekipa „Good Boys“,
3. Ljubiša Manić, ekipa “Krivako”

Štand „Krivako“ ( Ljuba, Šole i Zoki ) je po oceni specijalne komisije dobio i nagradu kao najbolje uređeni štand.