Sajam pirotske peglane kobasice 2016


Red Hot

Na Sajmu 2016, čiji je slogan bio “Peglaj Pirote, veseli se Srbijo” učestvovalo je 44 proizvođača peglane kobasice, 14 proizvođača sira i kačkavalja i 15 vinarija sa teritorije Srbije.

Jedan od ovogodišnjih promotera Sajma pirotske peglane kobasice Zoran Kesić, našalio se na otvaranju ove manifestacije, u svom prepoznatljivom maniru, da ga više ljudi više ne prepoznaju kao novinara, već kao promotera pirotske peglane.

Kesić, koji je pored Ramba Amadeusa promoter Sajma, rekao je da, dok je on imao zalihe peglane, nije bila potrebna promocija ovog pirotskog specijaliteta.

Rambo Amadeus, kome je uručen „ključ“ Grada Pirota, istakao je da je srećan što je promoter ovog sve popularnijeg brenda, a da će mu simbolični „kalauz“ omogućiti da posećuje Pirot i onda kada ne bude bio pozvan.Pobednici 2016.

Pobednici prema odluci Stručnog sedmočlanog žirija u čijem sastavu su po prvi put bili i proizvođači peglane kobasice ( nagrađivani u prethodnim godinama ), najbolji na ovogodišnjem Sajmu peglane kobasice bili su:

1. Dejan Manić, ekipa "Kod Mane",

2. Dalibor Tošić, ekipa "Boem",

3. Miroslav Đukić, ekipa "Todor".


Sajam pirotske peglane kobasice i pobednici 2015

Učestvovalo je 36 proizvođača peglane kobasice, a prema ocenama stručnog žirija nagrađeni su:

1. Jovica Tričković, ekipa ""Kasarinac“,
2. Jovan Kostić, ekipa "Dragče”,
3. Vladimir Božilović, ekipa "Ketering Đorđević Temštanac".
Sajam pirotske peglane kobasice 2014
Sajam pirotske peglane kobasice 2014. održan je u subotu 25. januara u sportskoj hali Kej u Pirotu. Manifestacija je održana u organizaciji Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice, Turističke Organizacije Pirot, Doma sportova i Doma kulture a pod pokroviteljstvom opštine Pirot.

Po rezervacijama karata, koje su pristizale tokom januara a uglavnom iz susedne Bugarske, bilo je jasno da će posećenost biti izuzetna i da će nadmašiti prošlogodišnju. Ponovo je oboren rekord po broju posetilaca, a bilo ih je oko 4.000. Najviše inostranih posetilaca bil je iz Bugarske, ali i Makedonije i republike Srpske. I uži centar grada Pirota bio je prepun.

Ovogodišnji sajam su otvorili predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić i promoter sajma glumac Milan Lane Gutović.

U hali je bilo četrdeset štandova, proizvođača pirotske peglane kobasice, koji su se takmičili za izbor najbolje peglane kobasice. Kvalitet ponude peglane kobasice je zaista bio na zavidnom nivou i očigledno je sve bolji iz godine u godinu.

Pored štandova proizvođača peglane kobasice, bilo je i neizostavnih propratnih štanadova sa obeležjima Pirota - ćilima, grnčarije, mlečnih proizvoda mlekarske škole “Obren Pejić”. U posebnoje prostoriji napravljena je prezentacija staroplaninskih etno specijaliteta. Udruženje žena iz Temske pružalo je posetiocima dopunska objašnjenja za svaki proizvod, od kojih izdvajamo: sarmice u lipovim listu, pihtije sa jajima i povrćem, pite, proje, tikvu u soku od kupina, duvan čvarke, ceđeno kiselo mleko, koziji sir u maslinovom ulju sa staroplaninskim biljem i sl.

Mada još nije formalno zaštićena peglana kobasica je prepoznata kao pirotski brend. Ostaje na organizatorima sajma i predstavnicima opštine da brendiranje privedu kraju, ali i da pronađu novi i veći prostor za buduće sajmove, jer ova manifestacija raste iz godine u godinu, i po broju izlagača, a naročito po broju posetilaca.

Za proizvodnju peglane neophodno je obezbediti odgovarajući stočni fond, što podrazumeva oživljavanje i razvoj staroplaninskih sela. S toga se peglana kobasica može smatrati ne samo kao izuzetan gastronomski specijalitet, već i kao svojevrsna razvojna šansa ovog geografskog prostora. Ova manifestacija jasno ukazuje na neke od pravce razvoja Pirotskog kraja.


Pobednici 2014.

Pobednici prema odluci Stručnog sedmočlanog žirija (u sastavu: predsednik, prof. Branislav Zlatković, Ljubomir Stefanović, Jovica Petković, Predrag Petrović, Miljan Kostić, Milan Popović Buca i Boban Tančić) najbolji na ovogodišnjem Sajmu peglane kobasice bili su:

1. Predrag Stanković, ekipa "Pirotska vijagra",
2. Milan Tošić ekipa “Oh peglana”,
3. Dalibor Tošić, ekipa "Boem".

Prema glasovima posetilaca pobednici su:

1. Ljubomir Manić, ekipa "Krivako"
2. Dragiša Jovanović, ekipa "Red Hot",
3. Miša Ćirić, ekipa "Piroćanac"

Prvi put je ove godine dodeljena i nagrada Apsolutni pobednik, prema objedinjenim glasovima žirija i posetilaca, a to je Milan Tošić, sa ekipom “Oh peglana”.
Sajam pirotske peglane kobasice 2013

Gastronomska manifestacija Sajam pirotske peglane kobasice 2013. je održana u subotu 2. februara u sportskoj hali Kej u Pirotu. Manifestacija je održana u organizaciji Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice i Turističke Organizacije Pirot, a pod pokroviteljstvom opštine Pirot.

Već na samom početku videlo se da će manifestacija da obori rekord posete, jer je gužva ispred ulaza bila velika. Tačno u 12h ulazna vrata su otvorena, i veliki broj domaćih i stranih posetilaca je pohrlio u sportsku halu Kej. Sajam je posetio rekordan broj posetilaca, više od 3.000, od čega je najmanje 1.000 njih došlo autobusima i automobilima iz susedne Bugarske.

Ovogodišnji promoter manifestacije, vlasnik agencije "Kon tiki" Slobodan Mićić, kaže da je oduševljen organizacijom ove manifestacija.

- Moram da kažem da zaista ovakav delikates ne postoji nigde u svetu. Dugujem zahvalnost organizatorima što su baš mene izabrali da promovišem peglanu kobasicu, delikates koji je prepoznatljiv za ovaj kraj - rekao je Mićić.

U hali je bilo tridesetsedam štandova, proizvođača pirotske peglane kobasice, koji su se takmičili za izbor najbolje peglane kobasice. Kvalitet ponude peglane kobasice je zaista bio na zavidnom nivou, i očigledno je da se popravlja iz godine u godinu. Posetiocima se seckala peglana kobasica, ali su se nudili i domaći mlečni proizvodi, sirevi, kačkavalj i ukusne tradicionalne hlebne zanimacije.

Pored štandova proizvođača peglane kobasice, bilo je i neizostavnih propratnih štanadova sa obeležjima Pirota - ćilima, grnčarije, mlečnih proizvoda mlekarske škole “Obren Pejić”. Takođe, svoje proizvode predstavila su i vinarije Vinik-Vršac i Status-Svrljig.

U propratnom delu programa u Omladinskom kulturnom centru, direktor industrijskih postrojenja "Tigar Tyres", Bruno Mason sa svojom suprugom organizovao je prezentaciju i degustaciju francuskih vina i sireva.

Sve prisutne u prepunoj hali “Kej” zabavljao je izuzetan Niški jazz sastav "EL JAZZYRA", a specijalni gosti bili su Suzana Dinić sa pratnjom Petra Mitića na gitari.

Sajam je, u okviru svoje posete Pirotu, obišao i ministar Mlađan Dinkić, koji je u razgovoru sa proizvođačima peglane rekao da je oduševljen ovim proizvodom i da je što pre potrebno zaštititi njegovo geografsko poreklo.


Pobednici 2013.

Pobednici prema odluci Stručnog žirija,kojim je predsedavao profesor doktor Branislav Zlatković, sa Poljoprivrednog fakulteta:

1. Predrag Petrović, ekipa "Gazela",
2. Dalibor Tošić, ekipa "Boem",
3. Milan Savić, ekipa "MM".

Prema glasovima publike pobednici su:

1. Ljubomir Manić, ekipa "Krivako"
2. Dragiša Jovanović, ekipa "Red Hot",
3. Boban Tančić, ekipa "Ladna voda"

Štand "Piroćanac" Miše Ćirića je po oceni specijalne komisije dobio nagradu kao najbolje uređeni štand.
Svetsko prvenstvo 2012.

II Svetsko prvenstvo Pirotska peglana kobasica, sa sloganom "Pirot de Janiero", održano je 21.01. 2012. u restoranu “Gazela” u Pirotu, u vremenu od 13 do 18 časova.

Postavljeno je 50 tipskih štandova, a u takmičarkoj konkurenciji prijavljeno je 35 proizvođača pirotske peglane kobasice. Učešće su uzele sve organizacije koje su na bilo koji način našle interes u svom predstavljanju na ovoj manifestaciji: turističke organizacije Pirota i Dimitrovgrada, Mlekarska škola “dr. Obren Pejić”, vinarija "Živković"(u vlasništvu bivšeg premijera Zoran Živkovića), Staroplaninska riznica, ŠOSO “Mladost”.

Svetsko prvenstvo otvorio je Saša Mišić, autor serijala “Paklena kuhinja” na TV Prva, a na manifestaciji je nastupio i zabavljao sve prisutne, džez-etno-latino bend Jovana Maljokovića.

Sala restorana “Gazela” bila je premala za preko hiljadu posetilaca, dvadesetak raznih TV ekipa, novinara i dopisnika vodećih nacionalnih medija.

Ove godine pored domaćih, lokalnih proizvođača, svoje mesto su našli i prijatelji proizvođači suvomesnatih proizvoda iz Bugarske a bilo je gostiju iz Italije, Francuske, Grčke, Bugarske, Španije, Hrvatske...

Podršku u organizaciji ovog prvenstva dala je SO Pirot, USAID, "Tigar a.d”, predstavništvo “Yokohama”…

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije, hururg u pirotskoj bolnici dr.sci.med.Aleksandar Lilić istakao je da je Svetsko prvenstvo opravdalo svoj naziv, u drugoj godini postojanja, jer su manifestaciji prisustvovali i prijatelji proizvođaci suvomesnatih proizvoda iz Bugarske, Italije, Francuske, Grčke, Bugarske, Hrvatske... On je dodao da se već sada razmišlja da se u 2013. obezbedi veći prostor za održavanje te manifestacije.

Svoj štand vina imao je bivši premijer Srbije, sada vlasnik vinarije "Živković", Zoran Živković. "Pirot ima nekoliko brendova a peglane kobasice su jedan od njih. Vino i peglane kobasice imaju savršen spoj", kazao je Živković.

Predsednik stručnog žirija, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Branislav Zlatković je istakao da je konkurencija bila velika a odgovornost komisije izuzetna. Među članovima Stručne komisije bio je i predsednik kompanije “Tigar ad.”, Dragan Nikolić, koji nije krio zadovoljstvo zbog toga što su se poklopili odluka žirija i glasovi publike.

Pobednici 2012.

Novoosnovano udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice dodelilo je priznanje Apsolutni pobednik 2012. i Majstorsko pismo najboljem među takmičarima.

Kao i prošle godine i ove godine pobednik, po odluci stručnog žirija ali i žirija publike je Miljan Kostić i ekipa “Afrodizijak”. Dvostrukom laureatu Zlatnu kecelju predao je predsednik stručnog žirija, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Branislav Zlatković.

Pobednici prema odluci Stručnog žirija:

1. Miljan Kostić, ekipa “Afrodizijak”.
2. Predrag Petrović, ekipa "Gazela",
3. Jovica Tričković, ekipa "Kasarinac".

Prema glasovima publike pobednici su:

1. Miljan Kostić, ekipa “Afrodizijak”.
2. Milan Simjanovski, ekipa "Good Boys",
3. Ljubiša Manić, ekipa “Krivako”

Štand "Krivako" ( Ljuba, Šole i Zoki ) je po oceni specijalne komisije dobio i nagradu kao najbolje uređeni štand.Svetsko prvenstvo 2011.

Predsednik organizacionog odbora je bio poznati pirotski hirurg dr. Aleksandar Lilić, a u žiriju sastavljenom od značajnih pirotskih ličnosti i stručnjaka iz oblasti ugostiteljstva, bio je i profesor dr. Dragan Domazet, kao počasni član.

Ovaj jedinstven događaj izazvao je ogromno interesovanje, tako da je sala vile "Dijana" bila je premala da primi sve učesnike i posetioce ove manifestacije.

Proizvode četrdesetetak kvalifikovanih proizvođača, komisija je ocenjivala prema Pravilniku o ocenjivanju kvaliteta mesa i proizvoda od mesa Novosadskog sajma, tzv. “korigovanog petobalnog bod sistema“ i uz lična senzorska svojstava, od šestoro finalnih kandidata, odabrala proizvod pod šifrom „Afrodizijak“. Tako je prva nagrada pripala proizvođačima Miljanu Kostiću i Zoranu Mitiću, koji se ovim poslom bave amaterski u domaćoj radinosti.

Neočekivano veliki broj takmičarskih ekipa i bogato opremljeni štandovi bili su prijatno iznenađenije i veliko zadovoljstvo za čula ukusa više od 500 posetilaca iz cele Srbije.

Ovaj događaj potvrdio je pretenciozne procene organizatora da ovaj autentični gastronomski proizvod već ima sve atribute brenda i visok tržišni potencijal, koji opravdava potrebu da se postupak proizvodnje tehnološki standardizuje i nameru kancelarije Ruralne mreže iz Pirota da započne zaštitu geografskog porekla pirotske peglane kobasice.

Pobednici 2011.

Sam žiri je birao između 43 ponudjena proizvoda. U startu je izabrano 20 peglanih kobasica od kojih su 6 ušle u finale, a na samom kraju poredak je ovakav:

1. mesto: Kostić Miljan i Mitić Zoran, šifra: "Afrodizijak",
2. mesto: Čedomir Stojanović: šifra: "Lane",
3. mesto: Zoran Ignjatović-Beli, šifra: "Pepi",
4. mesto: Toni Krstić, šifra: Bačvan,
5. i 6. mesto dele: Marjan Savić, šifra: Mimi i Jovan Kostić, šifra: BC 5774.

Posebna komisija dodelila je specijalnu nagradu za najbolje uređen štand - Zoranu Paniću, pekaru iz Pirota.