Recept

Recept za pripremu je jednostavan i ne treba da bude tajna. A ako postoji tajna, ona je u izboru mesa, u njihovom odnosu, u crevima za punjenje, u začinima, u sušenju, u peglanju…i na kraju u ljubavi sa kojom se prave peglane. I zato svako ko pravi peglanu, kaže da je njegova najbolja.

Meso (kozje, ovčije, juneće u odnosu po izboru) očišćeno od svih neželjenih primesa, se melje i dodaju začini u sledećim procentima: do 2% soli, 2% paprike (1.7% slatke i 0,3% ljute), 1% belog luka i do 1% bibera (može i kombinacija belog i crnog). Od začina mogu da se koriste i lovor, bosiljak, najkvirc,… Nikako ne dodavati vodu.

Primer: na 10kg mesa, 180 do 200 g soli, 170g aleve paprike, 30g ljutog sudžuka, 100g belog luka, do 100g bibera (može i kombinacija belog i crnog). Što se tiče ljutine najčešća mera pirotskim kobasičarima je jedna sušena ljuta papričica na 1kg mesa.

Zavisno od ukusa, količina pojedinih začina može da varira u zavisnosti od afiniteta onog ko ih pravi, a na kraju to je i jedna od tajni pravljenja peglane.

Za punjenje se koriste deblja svinjska ili juneća creva. Posle vezivanja u obliku slova U, kobasice se suše na promaji, na suvom mestu sa što manje vlage. Prvo peglanje flašom je drugog dana od dana punjenja, i onda svakih dva do tri dana. U zavisnosti od creva kojima su se punile, kobasice se mogu prvi put probati nakon petnaestak dana. Vrlo je važno i na vreme ukoloniti peglane sa promaje da se ne bi presušile.

peglanje

Koriste se pažljivo odabrani komadi posnog mesa

Peglana mora biti ljuta ili najmanje diskretno ljuta, jer njena magija je baš u ljutini, specifičnosti i različitosti ukusa

secenje1

Posluživanje i konzumiranje

Može se služiti pre i posle glavnog obroka. Seče se milimetarski tanko pod uglom od 75 stepeni koji predstavlja liniju na kojoj se sreću najbolje arome što ih u sebi nosi ovaj proizvod sa geografskim poreklom.

Žvaće se i zadržava u ustima što duže da bi se osetili svi ukusi koje u sebi nosi. S obzirom na to da je reč o veoma suvom mesu koje upija tečnost, može se meziti i piti cele noći, a da se pritom ne napijete.

Međutim, dnevno se sme pojesti samo 150 grama ovog specijaliteta, a sve preko toga, posebno kada je reč o ljudima sa srčanim problemima, može biti veoma rizično.

Ocena kvaliteta i ukusa

Svako ko napravi peglanu, kaže da je baš njegova najbolja. I baš zato, su u zimskom periodu česta nezvanična takmičenja po kafanama ili kafićima, na kojima se, doduše uz dosta vina, procenjuje čije su peglane najbolje. Ipak do nekog objektivnog kvaliteta peglane dolazimo, kao i kod ocenjivanja najkvalitetnijih vina, prvo vizuelno, nakon toga mirisom i na kraju ukusom.

Tanko isečeni list peglane mora da bude u strukturi kompaktan, da se vidi da je sačinjen od mesa, bez masnoća. Kada se list peglane postavi prema izvoru svetlosti, treba se videti roze-crveno meso, koje pokazuje da je dobro osušeno, sa ujednačenom bojom. Ako postoje masnoće one se manifestuju kao beli, masni delovi i to značajno umanjuje kvalitet proizvoda.

Miris ili „buke“ peglane, mora da bude nezaboravna kombinacije mesa i začina, koja svojom jedinstvenošću ostaje urezana u kori mozga.

I na kraju kada par listića peglane stavimo u usta i lagano počnemo sa žvakanjem, sav kvalitet peglane stupa na scenu pokazujući savršenu kombinaciju punog ukusa mesa, obogaćenog kvalitetnim začinima, diskretne i ujednačene ljutine. I svaki zalogaj izaziva “zavisnost“ i želju da uzmemo još jedan. Kao što peglana ne sme biti neljuta, isto tako ne sme biti i puno ljuta jer od ljutine nećemo osetiti ostale ukuse. Peglana je možda i jedini proizvod, koji bez obzira na ljutinu, vole da je jedu i deca i odrasli.

ocenA2