Sajam pirotske peglane kobasice 2014. održan je u subotu 25. januara u sportskoj hali Kej u Pirotu. Manifestacija je održana u organizaciji Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice, Turističke Organizacije Pirot, Doma sportova i Doma kulture a pod pokroviteljstvom opštine Pirot.

Po rezervacijama karata, koje su pristizale tokom januara a uglavnom iz susedne Bugarske, bilo je jasno da će posećenost biti izuzetna i da će nadmašiti prošlogodišnju. Ponovo je oboren rekord po broju posetilaca, a bilo ih je oko 4.000. Najviše inostranih posetilaca bil je iz Bugarske, ali i Makedonije i republike Srpske. I uži centar grada Pirota bio je prepun.

Ovogodišnji sajam su otvorili predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić i promoter sajma glumac Milan Lane Gutović.

U hali je bilo četrdeset štandova, proizvođača pirotske peglane kobasice, koji su se takmičili za izbor najbolje peglane kobasice. Kvalitet ponude peglane kobasice je zaista bio na zavidnom nivou i očigledno je sve bolji iz godine u godinu.

Pored štandova proizvođača peglane kobasice, bilo je i neizostavnih propratnih štanadova sa obeležjima Pirota – ćilima, grnčarije, mlečnih proizvoda mlekarske škole “Obren Pejić”. U posebnoje prostoriji napravljena je prezentacija staroplaninskih etno specijaliteta. Udruženje žena iz Temske pružalo je posetiocima dopunska objašnjenja za svaki proizvod, od kojih izdvajamo: sarmice u lipovim listu, pihtije sa jajima i povrćem, pite, proje, tikvu u soku od kupina, duvan čvarke, ceđeno kiselo mleko, koziji sir u maslinovom ulju sa staroplaninskim biljem i sl.

Mada još nije formalno zaštićena peglana kobasica je prepoznata kao pirotski brend. Ostaje na organizatorima sajma i predstavnicima opštine da brendiranje privedu kraju, ali i da pronađu novi i veći prostor za buduće sajmove, jer ova manifestacija raste iz godine u godinu, i po broju izlagača, a naročito po broju posetilaca.

Za proizvodnju peglane neophodno je obezbediti odgovarajući stočni fond, što podrazumeva oživljavanje i razvoj staroplaninskih sela. S toga se peglana kobasica može smatrati ne samo kao izuzetan gastronomski specijalitet, već i kao svojevrsna razvojna šansa ovog geografskog prostora. Ova manifestacija jasno ukazuje na neke od pravce razvoja Pirotskog kraja.

Pobednici 2014.

Pobednici prema odluci Stručnog sedmočlanog žirija (u sastavu: predsednik, prof. Branislav Zlatković, Ljubomir Stefanović, Jovica Petković, Predrag Petrović, Miljan Kostić, Milan Popović Buca i Boban Tančić) najbolji na ovogodišnjem Sajmu peglane kobasice bili su:

1. Predrag Stanković, ekipa „Pirotska vijagra“,
2. Milan Tošić ekipa “Oh peglana”,
3. Dalibor Tošić, ekipa „Boem“.

Prema glasovima posetilaca pobednici su:

1. Ljubomir Manić, ekipa „Krivako“
2. Dragiša Jovanović, ekipa „Red Hot“,
3. Miša Ćirić, ekipa „Piroćanac“Prvi put je ove godine dodeljena i nagrada Apsolutni pobednik, prema objedinjenim glasovima žirija i posetilaca, a to je Milan Tošić, sa ekipom “Oh peglana”.

Postavi komentar