Gastronomska manifestacija Sajam pirotske peglane kobasice 2013. je održana u subotu 2. februara u sportskoj hali Kej u Pirotu. Manifestacija je održana u organizaciji Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice i Turističke Organizacije Pirot, a pod pokroviteljstvom opštine Pirot.

Već na samom početku videlo se da će manifestacija da obori rekord posete, jer je gužva ispred ulaza bila velika. Tačno u 12h ulazna vrata su otvorena, i veliki broj domaćih i stranih posetilaca je pohrlio u sportsku halu Kej. Sajam je posetio rekordan broj posetilaca, više od 3.000, od čega je najmanje 1.000 njih došlo autobusima i automobilima iz susedne Bugarske.

Ovogodišnji promoter manifestacije, vlasnik agencije „Kon tiki“ Slobodan Mićić, kaže da je oduševljen organizacijom ove manifestacija.

– Moram da kažem da zaista ovakav delikates ne postoji nigde u svetu. Dugujem zahvalnost organizatorima što su baš mene izabrali da promovišem peglanu kobasicu, delikates koji je prepoznatljiv za ovaj kraj – rekao je Mićić.

U hali je bilo tridesetsedam štandova, proizvođača pirotske peglane kobasice, koji su se takmičili za izbor najbolje peglane kobasice. Kvalitet ponude peglane kobasice je zaista bio na zavidnom nivou, i očigledno je da se popravlja iz godine u godinu. Posetiocima se seckala peglana kobasica, ali su se nudili i domaći mlečni proizvodi, sirevi, kačkavalj i ukusne tradicionalne hlebne zanimacije.

Pored štandova proizvođača peglane kobasice, bilo je i neizostavnih propratnih štanadova sa obeležjima Pirota – ćilima, grnčarije, mlečnih proizvoda mlekarske škole “Obren Pejić”. Takođe, svoje proizvode predstavila su i vinarije Vinik-Vršac i Status-Svrljig.

U propratnom delu programa u Omladinskom kulturnom centru, direktor industrijskih postrojenja „Tigar Tyres“, Bruno Mason sa svojom suprugom organizovao je prezentaciju i degustaciju francuskih vina i sireva.

Sve prisutne u prepunoj hali “Kej” zabavljao je izuzetan Niški jazz sastav „EL JAZZYRA“, a specijalni gosti bili su Suzana Dinić sa pratnjom Petra Mitića na gitari.

Sajam je, u okviru svoje posete Pirotu, obišao i ministar Mlađan Dinkić, koji je u razgovoru sa proizvođačima peglane rekao da je oduševljen ovim proizvodom i da je što pre potrebno zaštititi njegovo geografsko poreklo.

Pobednici 2013.

Pobednici prema odluci Stručnog žirija,kojim je predsedavao profesor doktor Branislav Zlatković, sa Poljoprivrednog fakulteta:

1. Predrag Petrović, ekipa „Gazela“,
2. Dalibor Tošić, ekipa „Boem“,
3. Milan Savić, ekipa „MM“.

Prema glasovima publike pobednici su:

1. Ljubomir Manić, ekipa „Krivako“
2. Dragiša Jovanović, ekipa „Red Hot“,
3. Boban Tančić, ekipa „Ladna voda“.

Štand „Piroćanac“ Miše Ćirića je po oceni specijalne komisije dobio nagradu kao najbolje uređeni štand.