Predsednik organizacionog odbora je bio poznati pirotski hirurg dr. Aleksandar Lilić, a u žiriju sastavljenom od značajnih pirotskih ličnosti i stručnjaka iz oblasti ugostiteljstva, bio je i profesor dr. Dragan Domazet, kao počasni član.

Ovaj jedinstven događaj izazvao je ogromno interesovanje, tako da je sala vile „Dijana“ bila je premala da primi sve učesnike i posetioce ove manifestacije.

Proizvode četrdesetetak kvalifikovanih proizvođača, komisija je ocenjivala prema Pravilniku o ocenjivanju kvaliteta mesa i proizvoda od mesa Novosadskog sajma, tzv. “korigovanog petobalnog bod sistema“ i uz lična senzorska svojstava, od šestoro finalnih kandidata, odabrala proizvod pod šifrom „Afrodizijak“. Tako je prva nagrada pripala proizvođačima Miljanu Kostiću i Zoranu Mitiću, koji se ovim poslom bave amaterski u domaćoj radinosti.

Neočekivano veliki broj takmičarskih ekipa i bogato opremljeni štandovi bili su prijatno iznenađenije i veliko zadovoljstvo za čula ukusa više od 500 posetilaca iz cele Srbije.

Ovaj događaj potvrdio je pretenciozne procene organizatora da ovaj autentični gastronomski proizvod već ima sve atribute brenda i visok tržišni potencijal, koji opravdava potrebu da se postupak proizvodnje tehnološki standardizuje i nameru kancelarije Ruralne mreže iz Pirota da započne zaštitu geografskog porekla pirotske peglane kobasice.

Pobednici 2011.

Sam žiri je birao između 43 ponudjena proizvoda. U startu je izabrano 20 peglanih kobasica od kojih su 6 ušle u finale, a na samom kraju poredak je ovakav:

1. mesto: Kostić Miljan i Mitić Zoran, šifra: „Afrodizijak“,
2. mesto: Čedomir Stojanović: šifra: „Lane“,
3. mesto: Zoran Ignjatović-Beli, šifra: „Pepi“,
4. mesto: Toni Krstić, šifra: Bačvan,
5. i 6. mesto dele: Marjan Savić, šifra: Mimi i Jovan Kostić, šifra: BC 5774.

Posebna komisija dodelila je specijalnu nagradu za najbolje uređen štand – Zoranu Paniću, pekaru iz Pirota.

 

Postavi komentar